فهرست

فهرست

نهاد کتابخانه ها

استان شناسی (تهران)

تاریخ
نام تهران برای نخستین بار در یکی از نوشته‌های تئودوسیوس یونانی در حدود اواخر سده دوم پیش از میلاد به عنوان یکی از توابع ری ذکر شده‌ است.

قدیمی‌ترین سند فارسی موجود درباره نام تهران نشان می‌دهد که تهران قبل از سده سوم هجری قمری وجود داشته است، زیرا نویسنده‌ای بنام ابوسعد سمعانی در کتاب خود از شخصی بنام ابوعبدلله محمد ابن حامد تهرانی رازی نام می‌برد که اهل تهران ری بوده و در سال ۲۶۱ هجری قمری برابر ۸۷۴ میلادی در گذشته است.

استان تهران یکی از قدیمی ترین ناحیه های سرزمین فلات مرکزی ایران است. این نقطه تا قبل از گسترش دین اسلام در ایران نیز مسکونی بوده و در دوران اسلامی، ابتدا به عنوان بخشی از ولایت جبال محسوب می شده که در واقع تمام بلاد واقع در ایالت قدیم ماد را در بر داشته است. در بیشتر ادوار تاریخی، مهم ترین شهر این ناحیه ری بود و ورامین نیز در دوره هایی کوتاه جایگزین ری شده بود. ظاهرا در قرن ششم هجری قمری، در دوره سلاجقه، نام عراق عجم را ایرانی ها به ناحیه جبال دادند و پس از حمله مغول در سال ۶۱۷ هجری قمری عنوان جبال متروک گردید.

با روی کار آمدن سلسله صفوی در ایران، به علت این که بقعه امامزاده سید حمزه، در نزدیکی حرم شاه عبدالعظیم واقع شده بود، ناحیه تهران نیز مورد توجه این خاندان قرار گرفت و در سفر به شهر ری، در تهران اقامت می کردند. با ازدیاد این سفرها به ری، شاه طهماسب صفوی در سال ۹۶۱ هجری قمری نخستین برج و باروی تهران را احداث نمود و به این ترتیب مدارج ترقی تهران پایه گذاری گردید.

ابوالقاسم محمد ابن حوقل به سال ۳۳۱ هجری قمری در توصیف شهر تهران نوشته است که: "تهران در شمال شهر ری واقع شده است و دارای باغهای فراوانی است و میوه آن بسیار متنوع است."


جغرافیا
 


استان تهران به مرکزیت شهر تهران، با وسعتی حدود ۱۲
٬۹۸۱ کیلومتر مربّع بین ۳۴ تا ۳۶٫۵ درجه عرض شمالی و ۵۰ تا ۵۳ درجه طول شرقی واقع شده‌است. این استان از شمال به استان مازندران، از جنوب به استان قم، از جنوب غربی به استان مرکزی، از غرب به استان البرز و از شرق به استان سمنان محدود است. جمعیت این استان طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۱۳٬۲۶۷٬۶۳۷ نفر بوده‌است که ۱۲٬۴۵۲٬۲۳۰ در نقاط شهری و ۸۱۴٬۶۹۸ در نقاط روستایی ساکن هستند. مرکز این استان شهر تهران است.

اولین قانون تقسیمات کشوری در سال ۱۳۲۵ هجری قمری (۱۲۸۵ هجری شمسی) به تصویب رسید و طبق آن سرزمین ایران به چهار ایالت تقسیم شد و در اصلاحیه ای که در همان سال اعلام شد، تهران دارالخلافه اعلام گردید.

طبق تقسیمات کشوری آبان ۱۳۱۶ هجری شمسی، کشور ایران به شش استان تقسیم گردید که تهران در استان شمال که شامل ۱۳ شهرستان بود قرار گرفت.

در اصلاحیه ای که در دی ماه همان سال صورت گرفت، کشور به ۱۰ استان تقسیم شد و شهرستان تهران جزیی از استان دوم شد. در تقسیمات سال ۱۳۲۱، تهران خود به استانی مستقل تبدیل گردید. با ایجاد تغییراتی گسترده در سال ۱۳۳۵ هجری شمسی، تهداد استان ها به ۱۳ رسید و شهرستان تهران به همراه ۶ شهرستان دیگر، استان مرکزی را تشکیل دادند که شهر تهران مرکز آن بود. سرانجام در آبان سال ۱۳۵۷ استان تهران به مرکزیت شهر تهران ایجاد گردید.

در جلسهٔ هیئت دولت در تاریخ ۱۲ بهمن سال ۱۳۸۸، لایحه تأسیس استان البرز تصویب و به مجلس شورای اسلامی فرستاده شد.

و در ادامه با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۱۳۸۹/۴/۷ شهرستان‌های کرج، ساوجبلاغ به مرکزیت هشتگرد و نظرآباد از استان تهران جدا شد.

 ۱۶ شهرستان ری، قدس، شهریار، ورامین، دماوند، فیروزکوه، شمیرانات، اسلام‌شهر،ملارد،بهارستان، پردیس ،تهران،رباط کریم،پاکدشت،پیشوا و قرچک از مراکز جمعیتی مهم استان هستند.
 

شهرستان

مرکز

نام

جمعیت

تعداد بخش

تعداد شهر

مرکز

جمعیت مرکز

جمعیت نسبت به کل شهرستان

۱

شهرستان اسلامشهر

۵۴۸٬۶۲۰ نفر

۳ بخش

۳ شهر

اسلامشهر

۴۴۸٬۱۲۹ نفر

۸۱٫۶۸٪

۲

شهرستان بهارستان

۵۲۳٬۶۳۶ نفر

۲ بخش

۳ شهر

گلستان

۲۵۹٬۴۸۰ نفر

۴۹٫۵۵٪

۳

شهرستان پاکدشت

۷۵۰٬۹۶۶ نفر

۲ بخش

۲ شهر

پاکدشت

۷۰۶٬۴۹۰ نفر

۹۰٫۰۷٪

۴

شهرستان پردیس

۲۶۹٬۰۶۰ نفر

۲ بخش

۲ شهر

پردیس

۷۳٬۳۶۳ نفر

۲۷٫۲۷٪

۵

شهرستان پیشوا

۷۵٬۷۵۰ نفر

۲ بخش

۱ شهر

پیشوا

۵۹٬۱۸۴ نفر

۷۸٫۱۳٪

۶

شهرستان تهران

۸٬۷۳۷٬۵۱۰ نفر

۳ بخش

۱ شهر

تهران

۸٬۶۹۳٬۷۰۶ نفر

۹۹٫۵۰٪

۷

شهرستان دماوند

۱۲۵٬۴۸۰ نفر

۲ بخش

۵ شهر

دماوند

۴۸٬۳۸۰ نفر

۳۸٫۵۶٪

۸

شهرستان رباط‌کریم

۱۹۵٬۹۱۷ نفر

۱ بخش

۳ شهر

رباط کریم

۷۸٬۰۹۷ نفر

۳۹٫۸۶٪

۹

شهرستان ری

۳۴۹٬۷۰۰ نفر

۵ بخش

۴ شهر

شهر ری

۲۹۷٬۷۱۱ نفر

۷۹٫۹۹٪

۱۰

شهرستان شمیرانات

۴۷٬۲۷۹ نفر

۲ بخش

۴ شهر

شمیران

۳۷٬۷۷۸ نفر

۷۹٫۹۰٪

۱۱

شهرستان شهریار

۷۴۴٬۲۱۰ نفر

۱ بخش

۷ شهر

شهریار

۲۴۹٬۴۷۳ نفر

۳۳٫۵۲٪

۱۲

شهرستان قدس

۶۶۳٫۲۹۰ نفر

۱ بخش

۱ شهر

شهر قدس

۳۹۷٬۱۵۳ نفر

۵۹٫۸۸٪

۱۳

شهرستان قرچک

۳۰۰٬۰۰۰ نفر

۱ بخش

۱ شهر

قرچک

۲۶۹٬۱۳۸ نفر

۸۹٫۷۱٪

۱۴

شهرستان فیروزکوه

۳۳٬۵۵۸ نفر

۲ بخش

۲ شهر

فیروزکوه

۱۷٬۴۵۳ نفر

۵۲٫۰۱٪

۱۵

شهرستان ملارد

۳۷۷٬۲۹۲ نفر

۱ بخش

۲ شهر

ملارد

۲۸۱٬۰۲۷ نفر

۷۴٫۴۹٪

۱۶

شهرستان ورامین

۴۶۸٬۳۴۹ نفر

۲ بخش

۲ شهر

ورامین

۲۱۸٬۹۹۱ نفر

۴۶٫۷۶٪

 

استان تهران با بیش از ۱۳ میلیون نفر جمعیت، ۱۹ درصد جمعیت کل کشور را در خود جای داده‌است. از این میزان ۱۲، ۲۵۲ هزار نفر در مناطق شهری و ۱، ۱۶۱ هزار نفر در مناطق روستایی آن ساکن هستند. ۶۳/۶درصد از جمعیت شهری استان تهران در شهر تهران و ۱۱/۳ درصد آن در شهرستان کرج و مابقی در حدود ۵۰ شهر دیگر استان ساکن هستند. رشد جمعیت شهر تهران ۴/۱ درصد است که در مقایسه با دهه قبل اندکی افزایش یافته‌است. میان شهرهای استان تهران، شهریار با ۱۶/۸ درصد رشد سالیانه، در مقام اول رشد قرار دارد و ملارد با ۱۰ درصد و پاکدشت با ۹/۹ درصد و صفادشت با ۸/۸ درصد رشد سالانه در مقام‌های بعدی قرار دارند. در طول دهه ۱۳۸۵-۱۳۷۵ ده شهر به شهرهای استان تهران اضافه شده‌اند که بزرگ‌ترین آنها شهرهای اندیشه، صالح‌آباد و باغستان و نصیرآباد با ۷۵ هزار، ۵۴ هزار، ۵۲ هزار، ۲۳ هزار نفر و کوچک‌ترین آنها شهر ارجمند با ۱۷۰۰ نفر بوده‌است. استان تهران امروزه دارای ۱۶ شهرستان، ۴۲ شهر و ۷۸ دهستان است.


اقتصاد

استان تهران یكی از قطب‌های اصلی اقتصاد كشور است. تجمع كانون‌های عمده‌ اقتصادی در این استان و موقعیت سیاسی - اداری و مركزیت آن باعث شده است بخش عمده امكانات صنعتی و خدماتی در محدوده آن متمركز شود.

 بخش كشاورزی نیز از جایگاهی چشم‌گیر در بافت اقتصادی آن برخوردار است.

 منطقه تهران را از نظر موقعیت طبیعی و كشاورزی به دو ناحیه می‌توان تقسیم كرد :

ناحیه كوهستانی معتدل كه در برگیرنده نواحی شمالی استان مانند بخش‌های فیروزكوه، دماوند، لواسانات، رودبار قصران، طالقان و بخش‌هایی از شمال ساوجبلاغ است كه به علت ناهمواری‌های شدید سطح زمین، وضعیت نامساعد جوی و اقلیم سرد، مردم این ناحیه بیش‌تر به فعالیت‌های باغ‌داری و دام‌داری می‌پردازند و باغ‌های سیب، گوجه‌سبز، گیلاس، زردآلو و هلو از مهم‌ترین فرآورده‌های این ناحیه به شمار می‌رود.

ناحیه دیگر شامل دشت‌ها و كوه‌پایه‌های جنوبی البرز است كه ورامین، ری، شهریار، رباط كریم، اشتهارد و بخش‌های مركزی و جنوبیِ ساوجبلاغ در این ناحیه واقع شده‌اند. این ناحیه برای كشاورزی مساعد است، ولی در ناحیه‌هایی كه در نزدیكی شوره‌زارها واقع شده‌اند، مشكلاتی در كار كشاورزی وجود دارد. محصولات عمده این ناحیه را گندم، جو، یونجه، ذرت علوفه‌ای، گوجه‌فرنگی، خیار، سبزی‌ها، سیب‌زمینی،‌ نباتات علوفه‌ای،‌ انگور، چغندرقند و پنبه تشكیل می‌دهد.

سطح زیر كشت فرآورده‌های سالانه استان ۸۰۵۱۴۹ هكتار است كه ۰۰۷۱۲۲ هكتار آن به كشت محصولات عمده سالانه اختصاص دارد. سطح باغ‌های استان نیز ۲۱۴۵۵ هكتار است كه شامل درختان نهال و بارور است.

از نواحی مهم كشاورزی استان تهران می‌توان به رودبار قصران در شمال شرقی تهران اشاره كرد كه اراضی حاصل‌خیز و باغ‌های پرشمار دارد. لواسانات در غرب شهرستان دماوند از دیگر نواحی كشاورزی تهران است كه دارای زمین‌های حاصل‌خیز است. دره‌های این ناحیه نیز باغ‌های پرشمار دارد. در شهرستان كرج محصولاتی مانند چغندرقند، میوه و فرآورده‌های دامی تولید می‌شود.

دره‌ها و دامنه‌‌های بلندی‌های البرز با مراتع سرسبز و غنی، موقعیتی مناسب برای فعالیت‌های دام‌داری دارند. در سطح استان، دامداری هم در دشت‌ها و هم در نواحی كوهستانی و كوه‌پایه‌ای رواج دارد، ‌ولی سهم آن همه در اقتصاد استان ناچیز است.

استان تهران یكی از كانون‌های عمده‌ صنایع كشور است. برابر آخرین آمارهای منتشره، از ۵۶۰۸ واحد صنعتی كل كشور، ۲۹۵۳ واحد آن (۴۰ درصد كل صنایع كشور) در استان تهران قرار دارد. بیش‌تر این صنایع در امتداد سه محور غربی، جنوبی و شرقی متراكم شده است. هم‌چنین ۴۴ درصد كارگران كارگاه‌های صنعتی كل كشور در استان تهران كار می‌كنند.

یكی از اركان اصلی اقتصاد استان تهران صنایع ماشینی وابسته است كه بیش‌تر آن‌ها به مونتاژ و تولید كالاهای مصرفی اشتغال دارند. توسعه این صنایع بیش‌تر در امتداد راه‌های ورودی به تهران به ویژه در مسیر تهران - كرج، تهران - دماوند، تهران - ساوه و تهران - قم است.

صنایع استان را برحسب نوع تولیدات می‌‌توان به گروه‌های زیر تقسیم كرد :

صنایع غذایی : شامل كارخانه قندسازی، روغن نباتی، لبنیاتِ پاستوریزه، فرآورده‌های گوشتی، تصفیه قند، بیسكویت‌سازی، نان ماشینی، نوشابه‌سازی،‌ كنسرو و مرباسازی و ... سهم این صنایع از كل صنایع مشابه آن‌ها در سطح كشور نزدیك به ۳۰ درصد است.

صنایع نساجی و چرم : شامل ریسندگی و بافندگی پنبه‌ای و پشم، تریكو،‌ كف‌پوش، فرش ماشینی، موكت، پتو، حوله، تهیه انواع پوشاك، كفش، چرم، كیف و چمدان كه به تازگی تولید برزنت و الیاف نیز جزء این رشته از صنایع درآمده است. سهم این رشته از كل صنایع هم‌رشته خود در كشور نزدیك به ۵۰ درصد است.

صنایع كانی غیرفلزی : این رشته از صنایع، مصالح ساختمانی و لوازم بهداشتی خانه‌ها و شیشه، تهیه و تولید می‌كنند كه كارخانه سیمان از جمله آن‌هاست. این صنایع ۲۸ درصد صنایع كانی غیرفلزی كشور هستند.

صنایع فلزی : این رشته از صنایع، اتومبیل و مینی‌بوس، وانت، لوازم خانگی مانند بخاری، كولر، اجاق‌گاز، یخچال، ماشین‌لباس‌شویی و مانند آن‌ها و هم‌چنین مخازن تحت فشار، لوله پروفیل، و پنجره و بسیاری دیگر از فرآورده‌های فلزی را تولید می‌كنند و در غرب تهران (دو سوی مسیر تهران - كرج) و شرق تهران (به سوی جاده تهران - آب‌علی) قرار دارند.

صنایع سلولزی : شامل مؤسسه‌هایی است كه به تولید كاغذ، مقوا، كارتن، كیسه و پاكت كاغذی، كاغذهای بهداشتی و تولیدات چوبی مانند نئوپان، فیبر، كبریت و مداد اشتغال دارند.

صنایع شیمیایی و دارویی : شامل كارخانه‌ها و كارگاه‌هایی است كه به تولید دارو، مواد بهداشتی، مواد ضدعفونی‌كننده، لاستیك و پلاستیك، رنگ‌های ساختمانی و صنعتی، پاك‌كننده‌های جامد و مایع، فرآورده‌های نفتی، روغن موتور و سموم دفع آفات نباتی اشتغال دارند.

صنایع برق و الكترونیك : شامل مؤسسه‌هایی است كه به مونتاژ وسایل برقی و الكتریكی، تولید كابل، باطری و لامپ اشتغال دارند. تولیدات این صنایع در سطح استان، نسبت به دیگر گروه‌های صنعتی چشم‌گیر نیست، اما در مجموع كل كشور سهمی بسیار بالاتر از صنایع مشابه خود را در بر می‌گیرد.

از معدن‌های كل كشور نیز ۱۵/۴ درصد آن در محدوده استان تهران است. كانسارهای استان تهران را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم كرد :

معادن فلزی : شامل مس، سرب، مولیبدن، منگنز و آهن است؛ تقریباً همه منگنز استخراجی كشور از معادن منگنز استان تهران به دست می‌آید كه در جنوب و جنوب غربی آن قرار دارند.

معادن غیرفلزی : در برگیرنده ذخایر سنگ آهك و دولومیت است.

معادن خاك‌نسوز : شامل كائولن (خاك‌‌چینی) است كه ۵۱ درصد تولید كل كشور از این استان استخراج می‌شود. معدن‌های سنگ‌ گچ استان نیز دارای ذخایری بزرگ است؛ معادن نیتونیت و خاك صنعتی در بخش‌های شرق و جنوب شرقی استان كشف شده است.


آب و هوا


در نواحی مختلف استان تهران به علت موقعیت ویژه جغرافیایی، آب و هوای متفاوتی شکل گرفته‌است. سه عامل جغرافیایی در ساخت کلی اقلیم استان تهران نقش مؤثری دارند
:

کویر یا دشت کویر: مناطق خشک مانند دشت قزوین، کویر قم و مناطق خشک استان سمنان که مجاور استان تهران قرار دارند، از عوامل منفی تأثیرگذار بر هوای استان تهران هستند و موجب گرما و خشکی هوا، همراه با گرد و غبار می‌شوند.

طبیعت استان تهران

رشته کوه‌های البرز: این رشته کوه‌ها موجب تعدیل آب و هوا می‌شود.

بادهای مرطوب و باران‌زای غربی: این بادها نقش مؤثری در تعدیل گرمای سوزان بخش کویری دارند، ولی تأثیر آن را خنثی نمی‌کنند.

استان تهران را می‌توان به سه بخش اقلیمی زیر تقسیم کرد:

ارتفاعات شمالی: بر دامنه‌های جنوبی، بلندیهای البرز مرکزی، در ارتفاعی بالای ۳۰۰۰ متر قرار گرفته و آب و هوایی مرطوب و نیمه مرطوب و سردسیر با زمستانهای بسیار سرد و طولانی دارد. بارزترین نقاط این اقلیم، دماوند، فیروزکوه، کلون بستک (در لواسانات) و توچال است.

کوهپایه: این اقلیم در ارتفاع دو تا سه هزار متری از سطح دریا قرار گرفته و دارای آب و هوایی نیمه مرطوب و سردسیر و زمستانهایی به نسبت طولانی است. آبعلی، شهرستان فیروزکوه، شهرستان دماوند، لواسانات (شامل شهر لواسان ،دهستان لواسان بزرگ ،دهستان لواسان کوچک، منطقه حفاظت شده ورجین، دشت لار و سد لتیان)، همچنین سد امیرکبیر و دره طالقان در این اقلیم قرار دارند.

نیمه خشک و خشک: با زمستانهای کوتاه و تابستانهای گرم، در ارتفاعات کمتر از ۲۰۰۰ متر واقع شده‌است. هر چه ارتفاع کاهش می‌یابد، خشکی محیط بیشتر می‌شود. ورامین، شهریار و جنوب شهرستان کرج در این اقلیم قرار گرفته‌اند.

هوای تهران در مناطق کوهستانی دارای آب و هوای معتدل و در دشت، نیمه بیابانی است. تهران در مرز شرایط جوی بری و اقیانوسی قرار گرفته و تمایل آن به موقعیت بری بیشتر از وضعیت اقیانوسی است.

 


روستاها و جاذبه های گردشگری تهران

اگر برای تفریج و سرگرم کردن خودتان قصد دارید که به به جایی از خارج از شهر تهران بروید اما به تهران هم نزدیک باشید، می توانید روستایی که در اطراف تهران قرار بروید. این روستاها جز بهترین جاذبه های گردشگری اطراف تهران محسوب می شوند و به دلیل آب و هوای خوشی که دارد می توانند سفرهای یک روزه ی شما به بهترین نحو ممکن تبدیل نمایند. لازم به ذکر است که برای دسترسی به این مناطق تنها یک الی دو ساعت رانندگی لازم است.  در ادامه ما به چند مورد از بهترین و معروف ترین روستاهای تهران اشاره خواهیم کرد.
 

روستای زرین دشت از جاذبه های گردشگری تهران

تقریبا در ۴۰ کیلومتری جنوب فیروزکوه و ۱۲۰ کیلومتری تهران یکی از خوش آب و هواترین مناطق که جای خوش آب و هوا اطراف تهران محسوب می شود روستای زرین دشت است. این روستا از لحاظ گردشگری بسیار جالب بوده و توریست های زیادی را به سمت خود جذب کرده است. از زیبایی های این روستا باید به رودخانه حبله رود با جاذبه های خاصش اشاره کرد و چشمه های آب معدنی مانند خمده و دریابک دیگر دیدنی های آن هستند. این آب ها خواص درمانی بسیار موثری نیز دارند. در فصل بهار و تابستان میوه های خوش آب و رنگ به وفور دیده می شود و هر گردشگری را بر سر شوق می آورد. ایامی را به دور از دغدغه های شهر در کوچه باغ های سبز آن قدم بزنید و از هوای پاک این روستا لذت ببرید.
 

روستای ابنیک، جای خوش آب و هوا اطراف تهران

دیگر روستایی که می توانید برای گردشگری در یکروز به سمت آن بروید روستای ابنیک است. این روستا جز مناطق سرسبز و خوش آب و هوای شهرستان شمیرانات محسوب می شود که یکی از جاذبه های تهران محسوب می شود. برای دسترسی به این روستا می توانید به ۱۲ کیلومتری شمال شرقی فشم حرکت کنید و با گذر از روستاهای زایگان و لالان به این منطقه ی خوش آب و هوا برسید.

 روستای افجه، ییلاقی در همسایگی پایتخت

در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و در جوار دشت های هویچ و گرچال و قله ساکا روستایی به نام افجه واقع شده است که بخشی از توابع شهرستان شمیرانات محسوب می شود و یکی از جاذبه های تهران است. آب و هوای روستای افجه به دلیل استقرار در ناحیه کوهستانی البرز در بهار و تابستان مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است.

روستای امامه از مکان های دیدنی اطراف تهران

از دیگر جاذبه هاى گردشگرى تهران می توان به روستای امامه اشاره کرد که روستایی بسیار خوش آب و هوا بوده و در خود جاذبه های تاریخی و طبیعی نظیر قلعه مازیار و چشمه های آب متعددی را جای داده است. این روستا از شکارگاه های قدیمی دوران قاجار و ییلاق های محبوب شاهان این دوره به شمار می رفته است؛ لازم به ذکر است که بگوییم امامه مسیرهای پیمایشی و کوه نوردی بسیار خوبی دارد. در دامنه های جنوبی البرز مرکزی پشت پیج و خم های بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات یکی از بزرگترین روستاها همین روستای امامه است.

آدرس: تهران، شهرستان شمیرانات، دهستان رودبار قصران، روستای امامه
 

برج آزادی

از بزرگ ترین میدان های تهران است که برج آزادی با ارتفاع چهل و هشت متر ، نماد تهران در آن قرار دارد. برج آزادی یا شهیاد ، در زمان سلطنت محمد رضا شاه پهلوی به عنوان نماد پایتخت ساخته شد. این میدان که قبل از انقلاب ۱۳۵۷ ایران میدان شهیاد نام داشت، به صورت بیضی ساخته شده است که در مرکز آن برج آزادی قرار گرفته است و در حاشیه ی آن دو مسیر اتومبیل رو که در بعضی قسمت ها به صورت دو طبقه ساخته شده است، قرار گرفته است. بین بنای برج آزادی و مسیرهای اطراف میدان نیز باغچه های چمن کاری شده به صورت شش ضلعی ساخته شده است.
 

آبشار کلوگان خنک ترین جاذبه گردشگرى تهران

یکی از جاذبه های طبیعی و زیبایی که در استان تهران وجود دارد آبشار کلوگان است، که در شهرستان شمیرانات قرار گرفته و جزء بهترین جاهای دیدنی تهران و حومه برای گذراندن اوقات فراغت در فصل های بهار و تابستان محسوب می شود. ارتفاع آبشار از سطح زمین حدود ۳۰ الی ۴۰ متر بوده که به شکل یک آبشار دو طبقه در آمده است. وسط آبشار یک سکو قرار دارد هم چنین در پایین آبشار نیز حوضچه کوچکی ایجاد شده که مکان مناسبی برای آب تنی و آب بازی است.

آدرس: تهران، شهرستان شمیرانات، بخش رودبار و قصران، روستای کلوگان، آبشار کلوگان
 

دربند، آشنا ترین جاذبه گردشگری تهران

دربند مکانی عالی برای کوهنوردی، دورهمی و قرارهای دوستانه، تماشای مناظر زیبا و همینطور خوردن خوراکی های خوشمزه ای که قدم به قدم فروخته می شوند، است. این منطقه تفریحی با ارتفاعی ۱۷۰۰ متری از سطح دریا، اصلی ترین مسیر برای صعود به بلندی های کوهستان البرز مرکزی است و هر ساله افراد زیادی با گذر از این راه زیبا و دیدنی، خود را به قله توچال و دیگر قلل مرتفع می رسانند. در نظرسنجی های مختلفی که انجام شده است، مردم تهران در اولین انتخاب خود برای پذیرایی از میهمانان دربند را پیشنهاد می دهند.

آدرس: استان تهران، شهر تهران، منطقه یک شهری، محله دربند دربند تهران
 

اماکن مذهبی تهران


زيارتگاه امامزاده سيده ملک خاتون تهران

 زيارتگاه امامزاده سيده ملک خاتون در تهران خيابان خاوران ،خيابان شهيد برادران سجادی ،هشت متری ملايری واقع شده است .در سال ۱۳۷۸ ش فعاليت های عمرانی و نما کاری و اجرای طرح های توسعه و محوطه سازی و ايجاد فضای سبز ،به طرز زيبايی در زيارتگاه امامزاده سيده ملک خاتون انجام شده است. آرامگاه سيده […]

امامزاده صالح(ع)

امامزاده صالح نام آرامگاهی در منطقه تجریش تهران است. این بنا از زیارتگاه های مشهور و قدیمی شهر تهران بوده و با مساحت سه هزار متر در ضلع جنوب شرقی میدان تجریش واقع شده است.

حضرت صالح ابن موسی الکاظم (علیه السلام) فرزند هفتمین پیشوای جهان حضرت امام موسی کاظم (ع) و برادر امام هشتم شیعیان است‌.

آدرس : تهران ، ضلع جنوب شرقی میدان تجریش
 

امامزاده علی اکبر (ع)

امامزاده علی اکبر (ع) یکی از مکان های مذهبی در شمال تهران است که در محله چیذر واقع در منطقه یک شهرداری واقع شده است و همه روزه به خصوص ایام خاص مذهبی افراد زیادی را برای زیارت به سمت خود می کشاند.

تهران، منطقه چیذر، خیابان شهید اندرزگو، خیابان برادران سلیمانی، میدان ندا
 

بقعه پيرعطا تهران

بقعه پيرعطا تهران مربوط به دوره قاجار است و در تهران، خیابان پامنار، نبش کوچه شیرخلوت، پلاک ۱۴۶ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۳۵۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

امامزاده مطیب(ع) تهران 

مطیب بن زید بن محسن بن موسی الرضا، حدود ۱۱۵۰ سال پیش در قریه اوین به شهادت رسید و در همان مکان مدفون شده است. ایشان به همراه عموی بزرگوارشان (امامزاده عزیز) به سمت طوس در حرکت بودند که خبر شهادت امام رضا(ع) به گوششان می‌رسد. 
 

امام زاده سید ولی

بقعه متبرکه امامزاده سید ولی (ع) در جنب بازار کفاشها و بازار پاچنار واقع گردیده و منسوب به مدفن سید ولی از نوادگان امام محمد تقی (ع) است ،بنای بقعه مربع شکل می باشد و در شمال و غرب بقعه مسجدی یادگار از دوره فتحعلی شاه قاجار می باشد.
 

امامزادگان جعفر و حميده خاتون(ع) تهران

بقعه متبركه امامزادگان جعفر و حميده خاتون(ع) است که با مساحت ۷۰۰۰ مترمربع در لویزان که در محدوده منطقه ۴ قرار دارد، واقع شده است. این بقعه مباركه امامزادگان جعفر و حميده خاتون(ع) در بلوار آيت‌الله اشرفی اصفهانی در محوطه‌ای گسترده، در مجاورت باغ‌های محله كن واقع شده است.
 

امامزاده سید محمد نوربخش تهران

امامزاده سید محمد نوربخش یکی از امامزاده های اطراف تهران است که در وسط روستای زیبای سولقان قرار دارد. بعد از گذشتن از کوچه های تنگ، باریک و سرسبز روستا به این امامزاده مقدس و زیبا می رسید که پذیرای زائران زیادی از تهران و روستاهای اطراف، به خصوص در تابستان، می باشد. 
 

امامزاده عینعلی و زینعلی تهران

در بزرگراه اشرفی اصفهانی، انتهای پونک واقع در کوچه باغ های زیبا و قدیمی در شمال غرب تهران واقع شده است. ساکنان ده پونک معتقدند که عینعلی ۱۱ ساله و زینعلی ۱۵ ساله فرزندان امام سجاد (ع) بودند که ۱۱۵۳ سال پیش، در این محل توسط مأموران کشته و در کنار درخت چناری به خاک سپرده شدند.
 

کلیسای گریگور لوساووریچ مقدس

کلیسای گریگور لوساووریچ مقدس در منطقه مجیدیه تهران، خیابان شانزده متری اول، کوچه جمشید رویان واقع است. زمین کلیسا در سال ۱۳۵۴ ش (۱۹۷۵ م) با کمکهای مالی ارامنه ساکن این محله و از طریق شورای خلیفه گری ارامنه تهران خریداری گردید.

مسجد سيد عزيز الله

اين بنا در محله بازار، نزديک چهارسوق بزرگ و کوچک واقع گرديده و از بناهاي زيباي دوره فتحعلي شاه قاجار در تهران است . از باني مسجد اطلاع دقيقي در دست نيست . بناي مسجد مشتمل بر صحن سه ايوانه، گنبد، شبستان تابستاني و زمستاني و تزيينات زيباي کاشيکاري است.

مسجد امام خميني تهران

اين بنا در کنارخيابان پانزده خرداد، شرق خيابان ناصرخسرو و جنب بازار تهران واقع گرديده و از بناهاي ارزشمند دوره قاجار به شمار مي رود که بين سال هاي ۱۲۲۲تا۱۲۴۰ ه-.ق توسط فتحعلي شاه قاجار ساخته شده و بعد از مرگ وي، در زمان ناصرالدين شاه تعميراتي در آن صورت گرفته است. 
 

امامزاده عباس  (ع)

امامزاده عباس (ع) از نوادگان امام زین‌العابدین است و به ۱۰ فاصله به وی می‌رسد.
 

امامزاده کابل حسین(ع)

آدرس : تهران ،بخش کن ،محله در قاضی امامزاده کابل حسین به روایتی از فرزندان امام زین العابدین علیه السلام و به روایتی دیگر از نوادگان امام رضا علیه السلام است با توجه به متنی که روی سنگ قبر نوشته شده است، این زیارتگاه محل دفن دو برادراست.
 

امامزاده طاهر (ع)

این امامزاده در جنوب تهران منطقه ۱۹، جاده ساوه، جعفرآباد، روستای ناصریه،امامزادگان سفیران نورند قرار دارد . در جای‌جای نقاط مختلف این سرزمین پهناور، مراقد متبرک این عزیزان مشاهده می‌گردد. 
 

امامزاده عزیز(ع)

بنابرزیارتنامه موجود، امامزاده عزیز(علیه السلام) عموی گرامی امامزاده مطیب (علیه السلام) و از نوادگان امام موسی كاظم (علیه السلام) است.


امامزاده قاضی صابر(ع)

بقعه متبرکه امامزاده ابو القاسم قاضی صابر در روستای ونک پشت دانشگاه الزهرا واقع شده‌است. به نقل از نهایه الاعقاب آن حضرت در همان روستا متولد گردید و در علم نیز کمال امتیاز راداشته و بنا بر زیارتنامه موجود از نوادگان امام زین العابدین است.

امامزاده محمد والی(ع)

امام زاده سید محمد ولی سلام الله علیه بقعه امامزاده سید محمد ولی در مرکز روستای درکه و بر دامنه‌های غربی قرار دارد. محمد ولی از نوادگان سجاد است. 
 

بقعه پنج تن

این بقعه که به امامزاده پنج تن لویزان شهرت دارد، طبق آنچه که در زیارت‌نامه ایشان آمده این مکان مرقد چند برادر به نام‌های سالم، ابوطالب، رضا و رحیم، فرزندان شیث بن کاظم بن امام زین العابدین (ع) است.

کلیسای تاتاووس

این کلیسا در زمان فتحعلی شاه قاجار در محلهٔ چال میدان ساخته شد و دارای نمازخانه‌ای با پوشش گنبدی شکل و چهار شاه‌نشین است.محراب و جایگاه پیشوای روحانی در شاه نشین شرقی قرار دارد.
 

مسجد حاج سید عزیزالله

در داخل بافت قدیمی بازار تهران، مسجد حاج سید عزیزالله قرار دارد. صحن و شبستان این مسجد مزین به کاشی های معرق است. مساحت این مسجد حدود ۱۵۰۰ متر مربع و با دو باب حجره کنار آن از موقوفات مرحوم «حاج سید عزیزالله» است.

مسجد حضرت سیدالشهداء(ع) ( مسجد معزالدوله)

محل قرارگیری مسجد معزالدوله واقع در خیابان امیر کبیر، خیابان ایران، خیابان احمد احمدی می‌باشد. بر طبق کتیبه موجود در شبستان مدرسه تاریخ احداث بنای مدرسه معزالدوله به سال ۱۳۱۷ می‌باشد.
 

مسجد جزایری تهران

در محله بازار و انتهای بازار عباس آباد، مسجد حاج ابراهیم تاجر اصفهانی قرار دارد.
 

امامزاده عبدالله آيين ورزان

در کيلومتر هفت جاده تهران فيروزکوه بقعه امامزاده عبدالله فرزند امام جعفر صادق (ع ) واقع شده و به امامزاده «عبدالله افتح» شهرت دارد. در بناي بقعه، کتيبه اي موجود نيست و تنها تاريخ ۷۳۰ هـ . ق بر روي ضريح چوبي نقش بسته است.

مسجد جامع تهران

مسجد جامع تهران یا مسجد عتیق تا قبل از انقلاب اسلامی (سال ۱۳۵۷ خورشیدی)، تنها مسجد جامع تهران بوده است اما پس این تاریخ مساجد متعددی در نقاط شهر تهران احداث شدند که از جمله آن‌ها می‌توان به مسجد جامع جمهوری، مسجد جامع افسریه، مسجد جامع نارمک، مسجد جامع پونک، مسجد جامع ضرابخانه و... اشاره کرد.
 

مسجد امام خمینی(ره)

مسجد امام خمینی یا مسجد شاه در خیابان ۱۵ خرداد و جنب بازار بزرگ تهران واقع شده و از بناهای ارزشمند دوره قاجاریه می‌باشد.


باغ موزه های تهران


یکی از جاذبه های تهران که با رفتن به آن ها می توانید با یک تیر دو نشان بزنید باغ موزه هایی است که در این کلان شهر دوست داشتنی و جذاب وجود دارد. در این باغ موزه ها شما می توانید علاوه بر گردشگری در زمینه فرهنگی از طبیعت زیبایی این باغ ها هم نهایت لذت را ببرید. این باغ موزه ها در فصل پاییز حس و حال متفاوت تری را دارند چرا که بیشتر این باغ موزه ها در باغ های قدیمی تهران که دارای درختان کهنسال هستند، قرار دارد و در این فصل زمین شان پر از برگ های پاییزی می شود.

 

کاخ موزه گلستان از جاذبه های گردشگری تهران

یکی از معروف جاذبه هاى گردشگرى تهران کاخ گلستان تهران است که هم فال است و تماشا! شما می توانید در این موزه می توانید هم فضای بیرونی کاخ لذت ببرید و هم از بخش های دیدنی که داخل موزه قرار دارد بازدید کنید و روز خوبی را داشته باشید.

ساعت بازدید: این مجموعه در ۶ ماه اول سال از ساعت۹ صبح تا ۱۷:۳۰ و در ۶ ماه دوم سال از ساعت ۹ تا ۱۶:۳۰

آدرس: خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ
 

کاخ سعدآباد، مشهورترین دیدنی تاریخی پایتخت

از دیگر مراکز گردشگری که برای تهرانی ها بسیار آشنا است مجموعه تاریخی کاخ سعدآباد است که درست همانند کاخ موزه گلستان می توانید در آن هم به بازدید از درون کاخ و اشیای تاریخی آن بپردازید و هم در فضای بیرون ساعاتی بگذرانید و لذت ببرید.

ساعت بازدید: همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ میزبان بازدیدکنندگان است. فروش بلیت تنها تا ساعت ۱۷

آدرس: خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری
 

کاخ نیاوران، انتخابی فوق العاده میان جاذبه های تهران

این کاخ درست همانند دو کاخی که در بالای به آن ها اشاره کردیم می باشد و جز مکان هایی است که اغلب خانواده های در روزهای تعطیل تصمیم به بازدید از آن می گیرند.

ساعات بازدید: در نیمه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۹ و ساعت فروش بلیط تا ساعت ۱۸ است. در نیمه دوم سال نیز بازدید از موزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ عصر، و فروش بلیط تا ساعت ۱۶ است.

آدرس: میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
 

موزه آبگینه

آدرس: خیابان جمهوری اسلامی، خیابان سی تیر، پلاک ۵۵
 

موزه زمان

آدرس: خیابان ولیعصر، ابتدای خیابان سرلشگر فلاحی (زعفرانیه)، نبش چهارراه پرزین بغدادی، پلاک ۱۲
 

موزه سینما

آدرس: خیابان ولیعصر، نرسیده به تجریش، باغ فردوس
 

موزه موسیقی

آدرس: میدان تجریش، خیابان شهید دربندی (مقصود بیک)، خیابان موزه
 

موزه صلح

آدرس: میدان امام خمینی، خیابان خیام، خیابان فیاض‌بخش، درب شمالی پارک شهر
 

موزه بانک ملی

آدرس: خیابان فردوسی، جنب ادارات مرکزی بانک ملی ایران
 

موزه مقدم

آدرس: خیابان اما خمینی، بعد از خیابان شخی هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱
 

باغ هنر ایران

آدرس: میدان تجریش، خیابان دربندی، خیابان دکتر حسابی، پلاک ۳۰
 

باغ ایرانی

آدرس: خیابان شیخ بهایی شمالی، ۲۰ متری پیروزان، کوچه شهید صابری
 

عمارت مسعودیه

آدرس: خیابان اکباتان، بالاتر از ایستگاه مترو ملت

 

باغ موزه نگارستان

آدرس: خیابان بهارستان، کوی دانشسرا
 

پارک آب و آتش یکی از بهترین مراکز گردشگری تهران

یکی از بهترین گزینه های گردشگری در تهران که برای همه قشرهای سنین مناسب به شمار می آید پارک آب و آتش است. این پارک مسیرهای متنوعی برای قدم زدن دارد و برای اوقات خوشی را فراهم می آورد. همچنین چشم اندازهای زیبا و هوای مطبوع این پارک برای شما خاطره انگیز خواهد بود.

آدرس: خیابان آفریقا نرسیده به چهارراه جهان کودک و در انتهای کوچه ژوبین
 

پل طبیعت مدرن ترین دیدنی تهران

خوب زمانی که به پارک آب و آتش رفتید می توانید به سمت پل طبیعت بروید و بر روی این پل تماشایی پیاده روی کنید.

آدرس: تهران، میدان ونک، بزرگراه حقانی، بعد از چهار راه جهان کودک، پارک آب و آتش
 

باشگاه انقلاب، ورزش و تفریح در پایتخت

یکی دیگر از جاهای دیدنی تهران می تواند کمی متفاوت محسوب شود و بیشتر برای جوان ها مناسب باشد باشگاه انقلاب است. امکانات تفریحی و رفاهی زیادی در این مجموعه وجود دارد. هوای مطبوع و چشم اندازهای زیبا در کنار مسیرهای پیاده روی قرار دارد .

آدرس: درب شمالی: خیابان سئول، کنار نمایشگاه بین المللی، درب جنوبی: کنار بوستان ملت
 

برج میلاد، مرتفع ترین سازه دیدنی تهران

بعد از پل طبیعت و باشگاه انقلاب که جز بهترین جاذبه های تهران محسوب می شوند، می خواهیم اینبار به سمت یکی از معروف ترین جاذبه های تهران برویم که آن هم برج میلاد است. این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلندترین برج ایران ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازهٔ بلند نامتکی جهان است. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج در میان تمامی برج های مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد. درون این برج فودکورت، سینما سه بعدی، فروشگاه و وجود دارد که جذابیت بالایی برای بازدیدکنندگان فراهم می آورد.

باغ پرندگان و جاهای بکر اطراف تهران

شمال شرقی شهر تهران در دل جنگل لویزان باغی برای پرندگان وجود دارد که در ۲ فاز طراحی شده است.. در فاز اول این مجموعه پرندگانی که آنچنان قادر پرواز نیستند نگهداری می شوند و در فاز دوم پروندگانی که قدرتمند در پرواز هستند نیز نگهداری می شوند. زمان احداث این باغ ۳ سال به طول انجامید.

آدرس: استان تهران، بزرگراه شهید بابایی شرق، بعد از خروجی هنگام، لاین کندرو شهرک امید، خیابان کوهستان، باغ پرندگان تهران
 

سافاری پارک وحشت چیتگر، ترسناک ترین جای تفریحی تهران

خوب حال نوبت به یکی از هیجان انگیزترین جاذبه های تهران می رسد که مجموعه ای از تفریحات هیجان انگیز می باشد و برای آن هایی که اهل تجربه هیجان هستند گزینه بسیار مناسبی محسوب می شود. در مجموعه تفریحی پارک چیتگر بخش های مختلفی برای سرگرم کردن افراد وجود دارد که یکی از آن ها سافاری پارک چیتگر است که  شامل فضایی ماژولار است که در هر کریدور از تعدادی ژانرهای وحشت انگیز برخوردار است و مراجعه کنندگان در مسیری که طی می کنند چندین صحنه وحشتناک را تجربه می کنند. تونل متحرک، اتاق سوسکی و حشرات موزی، شکنجه گاه بدکاران، سرزمین مردگان، گذرگاه جهنم، اتاق گاز و از جمله فضاهایی است که بازدیدکنندگان را متحیر و ترسان خواهند ساخت.

آدرس: تهران، منطقه ۲۲، اتوبان همت غرب، خروجی دریاچه چیتگر، دریاچه چیتگر
 

اتاق فرار، فرصت تجربه هیجان در تهران

یکی از جاذبه های تهران که این روزها بسیار در بین جوانان بسیار محبوب شده است اتاق فرار نام دارد. تفریحی که هیجان را با سرگرمی های فکری در می آمیزد و فضایی متفاوت را پیش روی تان می گذارد. در این بازی شرکت کنندگان باید با استفاده از سرنخ ها، نکات و استراتژی ها، به حل معماها و پازل ها بپردازند و بازی را به پایان برسانند.

آدرس: میدان بهارستان، خیابان مصطفی خمینی، بعد از چهارراه سرچشمه، کوچه نصرالهی، کوچه فخرالملک، پلاک ۱۱، عمارت دبیرالملک، منزل عالیجناب میرزامحمد حسین خان فراهانی